Reparatie:
               Compact Cassette

De compact cassette, bekend als hét muziekmedium van de jaren 80 en 90 maar ook bekend om zijn beruchte geluidskwaliteit, natuurlijk is dit afhankelijk van de apparatuur en media die je gebruikt.

Maar ook goede bandjes kunnen problemen geven, vooral als ze al wat jaartjes ouder zijn.
We gaan kijken naar de verschillende problemen die kunnen voorkomen, en bekijken de mogelijke oplossingen die voor handen zijn.

Onderwerpen:

  1. Hoe maak je een compact cassette open?
  2. De spons is losgekomen/kwijt
  3. De tape is uit de behuizing gekomen
  4. De tape is gebroken/uitgerekt
  5. De tape is in de war geraakt
  6. De geluidskwaliteit klopt niet
  7. De cassette of tape maakt herrie
  8. Stickers verwijderen

1. Hoe maak je een compact cassette open?


2. De spons is losgekomen/kwijt

Een veel voorkomend probleem is dat de spons die in het cassette zit, los komt. Meestal vind je hem terug in het doosje, de cassette zelf of in de machine, in andere gevallen moet je op zoek naar een nieuw sponsje.

De spons is heel belangrijk, de kop drukt de tape hier tegen aan bij het afspelen om een zo vloeiend mogelijk contact te behouden. Je tape zal zonder spons niet snel schade oplopen maar de geluidskwaliteit gaat er flink op achteruit. Gelukkig is het vervangen van de spons niet moeilijk, een paar simpele gereedschappen, goede ogen en kennis opgedaan bij het eerste onderwerp zouden voldoende moeten zijn.

Terwijl ik dit onderwerp schrijf ben ik bezig met opnemen van mijn eerste 120 minuten bandje. Voor ik hieraan begon, heb ik nog wat licht onderhoud moeten uitvoeren aan het betreffende bandje.

120 minuten bandjes zijn vrij zeldzaam, vooral chroom varianten. Ik ben eigenaar van drie van dit soort bandjes, zijn komen uit eind jaren 70. Twee bevatten opnamen maar een enkeling is nog ongebruikt.

Bij juist het ongebruikte bandje is de spons losgekomen, deze vond ik terug in het doosje van de cassette. Een controle van de spons laat zien dat hij nog in goede staat is, ik kan hem dus hergebruiken.

De lijm waarmee hij bevestigd zat is gewoonweg verouderd door de jaren.

Omdat dit een wat luxer bandje is, zit deze met schroeven vast, met een platte schroevendraaier van 3mm krijg ik ze er met gemak uit.

Als de behuizing open ligt, komt er een heel systeem in zicht, hier kom ik ooit nog wel eens op terug. Voor nu focussen we ons even op het onderste deel (rood omcirkeld). Hier zou de spons moeten zitten. Het metalen beugeltje waar hij op moet zit vrijwel altijd los in de cassette. Met een pincet kun je deze er zo uit pakken.

Er is aardig wat keuze aan lijmsoorten, mijn voorkeur hier gaat uit naar secondelijm, veel heb ik niet nodig en de verwachting is dat het bandje er minstens weer 10 jaar tegenaan moet kunnen (als hij zover komt).

Na het aanbrengen van de lijm, welke echt niet teveel mag zijn. Plak ik de spons terug met de pincet en druk hem voorzichtig aan. Let erop dat deze lijm niet op de bovenzijde of in de spons terecht komt, door de chemische eigenschappen van vooral secondelijm kan de spons heel hard worden en verliest het zijn functie, je muziek klinkt dan nog steeds slecht (of erger) en je zit opgescheept met een onbruikbare spons+houder.

Laat het geheel een minuutje of twee staan, controleer daarna even of hij goed vastzit. Hierna plaats ik hem weer terug in de behuizing.

Voor de zekerheid laat ik de spons nog een paar extra minuten drogen, ik wil geen risico nemen dat straks de tape vast komt te zitten door een restje lijm.

De cassette kan nu weer terug in elkaar worden gezet.

Controleer de werking even om er zeker van te zijn dat alles nog goed loopt. Test eventueel ook of het geluid goed doorkomt, ik speel weer eens buiten het boekje. Ik spoel de 120 minuten cassette met een noodgang terug naar kant A en begin zonder pardon met opnemen. (Met alle gevolgen van dien).

In het geval dat je de spons kwijt bent, kun je deze eventueel uit een donor halen, anders kun je op webshops makkelijk nieuwe sponzen kopen, duur zullen ze vast niet zijn.

Het is tot slot be


3. De tape is uit de behuizing gekomen


4. De tape is gebroken/uitgerekt


5. De tape is in de war geraakt


6. De geluidskwaliteit klopt niet


7. De cassette of tape maakt herrie.


8. Stickers verwijderen

Je maakt het vaak genoeg mee, je wilt een bandje hergebruiken maar zit met die oude sticker opgescheept. De meeste gaan er makkelijk af, stickerverwijderaar anders een goede aanrader maar dan heb je nog die extra hardnekkige stickers, we gaan kijken naar een mooi voorbeeld.

Ik wil dit bandje gaan hergebruiken, de oude opname is al gewist en hij is bijna klaar voor gebruik, maar eerst gaan de oude stickers eraf.

Omdat je in hoofdstuk 1 al hebt gezien hoe je een cassette uit elkaar haalt, gaan we van hieruit verder. De cassette moet helemaal uit elkaar omdat ik met chemische middelen ga werken, ik wil niet dat dit in de cassette en op de tape komt.

In de meeste gevallen voldoet de uitleg hieronder.

Maar in dit geval had het weinig effect op de sticker, bij stap 3 was na 15 minuten schrobben dit het resultaat.

Ik ben hierna naar alternatieven gaan zoeken.

Ik heb tientallen broodclips in het rommelbakje liggen (wie bewaart die dingen nu niet?). Het heeft iets meer effect maar echte voortgang boek ik er niet mee.

Na een tijdje te hebben gezocht naar alternatieven, heb ik alsnog een schroevendraaier gepakt. Het is sterk af te raden de stickers met metalen voorwerpen weg te schuren, ze krassen bijna altijd in het zachte plastic van de cassette.

Het resultaat is dus ook niet geweldig, de schroevendraaier heeft flink wat krassen achtergelaten.

Dit kan beter, ik heb nog twee van dezelfde cassette's met dezelfde stickers, ook deze moet ik er nog afhalen.

Ik heb voor de verandering eens de instructie op de achterkant van de fles stickerverwijderaar gelezen. Deze geeft wat nuttige tips, schuur eerst het oppervlak van de sticker tot de plaklaag bloot komt te liggen, breng dan de gel aan en laat deze intrekken.

Ondertussen heb ik een mooi alternatief gevonden op de schroevendraaier.

Het uiteinde van deze bezem is scherp genoeg om mee te schuren, maar te zacht om de cassette mee te beschadigen. Er bestaan ook speciale stickerschrapers van plastic voor dit soort doeleinden, hier ga ik binnenkort eens naar kijken.

Ik kan de sticker nu met veel meer gemak weg krijgen.

Het resultaat is veel beter, maar toch zitter er nog plakresten op, deze zijn echt heel hardnekkig. Uiteindelijk weet ik ook hiervan het meeste weg te krijgen door goed te schrobben.

Bij de derde cassette had ik geluk, de sticker kwam dit keer makkelijk los. Ik hoefde alleen nog de plaklaag weg te schrobben.

in totaal was ik twee uur kwijt maar de cassette's zijn weer klaar voor hergebruik. Sommige stickers zijn nu eenmaal niet makkelijk te verwijderen.
Meestal voldoet de combinatie van stickerverwijderaar en wattenstaafjes.
In andere gevallen maakt een kunststof schraper het werk een stuk makkelijker.