DAT (Digital Audio Tape)

Dat dus...

Het medium is ontwikkeld door Sony en kwam in 1987 op de markt. Het zou de vervanger moeten worden van het cassettebandje. Maar in 2005 werd de productie gestaakt.

Grote bekendheid heeft het medium op de consumentenmarkt nooit gehad, in (radio)studios is het enkele jaren veel gebruikt maar ook daar inmiddels verdrongen door andere media.

De tapes leveren goede geluidskwaliteit, die in theorie de kwaliteit van de CD zou moeten overtreffen. Je kunt de inhoud op een DAT indelen in nummers en hoofdstukken waardoor ze makkelijker te vinden zijn. Ook het spoelen gaat stukken sneller dan met een normale cassette.

Desondanks dat het medium sterk aan het verouderen is, wordt het voor enkele doeleinden nog steeds gebruikt, denk bijvoorbeeld aan opslag voor lange termijn.

Toch is het tegenwoordig een ver vergeten type media, tapes zijn nog wel voorhanden maar worden langzaam schaars. Hetzelfde geldt immers voor de nogal gevoelige apparatuur...

We nemen de Digital Audio Tape onder de loep, hoe werkt het type media, waar werd het voor gebruikt en wat is het verschil tegenover andere media?
Onderwerpen:

  1. Wat is DAT?
  2. Soorten en kwaliteit
  3. DAT spelers/recorders
  4. Muziek opnemen
  5. Draagbare spelers
  6. Aanschaf van apparatuur en media

1. Wat is DAT?

Een DAT cassette is in feite een compacte variant van de 'Compact Cassette'.
Maar met de nodige verschillen. Allereerst is de werking totaal anders. Deze kun je nog het meest vergelijken met de Videoband (VHS).


2. Soorten en kwaliteit


3. DAT spelers/recorder


4.  Muziek opnemen


5. Draagbare spelers

Ik zal hiervoor het internet in moeten duiken, want een draagbare speler heb ik zelf niet voorhanden, met de nodige redenen...

Er is zowel afspeel als opname apparatuur op de markt verschenen. in verschillende kwaliteiten en van verschillende merken.

Bron: Marktplaats

Hier een draagbare recorder van Tascam.


6. Aanschaf van apparatuur en media