Elcaset informatie

De Elcaset is letterlijk een grote Cassette 'El' in 'El'caset staat dan ook voor L of Large, ver gezocht maar ik las dit ergens. Als je begint aan de Elcaset moet je in je achterhoofd houden dat de apparatuur en cassettes minstens 40 jaar oud zijn en dus met zorg moeten worden behandeld.

De apparatuur is anders van zeer goede kwaliteit mits je een optimaal werkende machine en banden hebt, banden zijn niet goedkoop en kunnen mankementen tonen, zelfs 'nieuw' uit verpakking. Ook een Elcaset machine kan duur zijn in aanschaf en kan last hebben van kuren na zoveel jaar.

Goed laten we de Elcaset eens onder de loep nemen.

Onderwerpen:

 1. Wat is een Elcaset?
 2. Soorten banden en kwaliteit
 3. Werking Elcaset recorder
 4. Opnemen van muziek
 5. Onderhoud en afstelling
 6. Nieuwe banden aanschaffen
 7. Zelf insteekkaarten maken

1. Wat is een Elcaset?

Een Elcaset is eigenlijk haast hetzelfde als een normaal cassettebandje, maar dan twee keer groter en dikker. Ook het uiterlijk is anders, evenals zijn werking.

Allereerst is de tape op een Elcaset breder dan dat van een cassette, om precies te zijn 1⁄4 Inch of 6.4mm tegenover de 1⁄8 Inch (3,17mm) van de compact cassette. De maat tape is eigenlijk hetzelfde als op bandrecorders en 8-Tracks.

Dezelfde tape is op zijn beurt weer dunner dan het gebruikelijke, hierdoor past er meer op een Elcaset maar maakt het deze tegelijkertijd fragiel, het wordt dan ook afgeraden de tape zelf met je vingers vast te pakken. Sommige gebruiken zelfs fluwelen handschoenen!

Een Elcaset heeft twee beweegbare clips aan de zijkanten zitten. Deze dienen ter bescherming van de tape en zijn samen met de opnamebeveiliging de enige beweegbare delen aan de behuizing.

Opvallend detail is dat je een Elcaset 'op zijn kop' gebruikt in vergelijking met andere cassette soorten.

De opnamebeveiliging is herbruikbaar, bij andere cassettetypen moet je deze afbreken.

Tot slot zitten er gaatjes in de zijkant waar een sensor naar binnen kijkt om te zien wanneer een tape is afgelopen of niet, ook zitten er detectiegaatjes in om te zien wat voor type tape het is en of iets is opgenomen met ruisonderdrukking, deze laatste moet je er dan weer wel uitbreken.


2. Soorten banden en kwaliteit

Veel verschillende type banden zijn er nooit geweest, met slechts drie verschillende merken (waaronder de ontwerper Sony zelf). Banden van de hoogste kwaliteit zijn overigens zo zeldzaam dat hier haast niet aan te komen is! Hieronder een overzicht:

Allereerst de Sony SLH LC-90. Type I

Ondanks dat de tape een type I is (Ferro / IJzeroxide).
Is de kwaliteit echt niet verkeerd!

Deze band heeft 90 minuten afspeeltijd verdeeld over 45 minuten per kant. Ook zijn er varianten van 60 minuten totaal.

Volgens de standaarden die Sony heeft voorgeschreven zijn alle Type I banden blauw van kleur.
Hierna heb je de Sony FeCr LC-60. Type II


Dit is een band van 60 minuten (2x30 minuten), al heb je deze ook in de 90 minuten variant. De tape zelf is beter van kwaliteit, FeCr (of Ferro-Chroom). Dit is een type tape dat ook korte tijd te vinden was op cassettebandjes (als Type IV) maar sloeg daar nooit aan.

Voor herkenbaarheid zijn de Type II banden rood gekleurd.


Dan is er nog de Sony LCDR-275 T-180GL. Type III

(Foto van het internet gekopieerd).

Type III tape bevat Cr02 (Chroom). Deze band heeft een totale speeltijd van 180 minuten, verdeeld over 90 minuten per kant. Er zouden ook banden moeten zijn met minder speeltijd.

Type III banden zijn vrij zeldzaam ik ben inmiddels een enkeling tegengekomen op een webshop voor maar liefst €200! 

Chroombanden zijn geel/oranje van kleur.


Er is ook nog Maxell. Hier een LC-60. Type I

Maxell banden kom je ook niet vaak tegen, zover mij bekend is er dan ook alleen het Type I band.

Deze heeft een afspeelduur van 60 minuten.

Andere banden van Maxell ben ik nog niet tegen gekomen en twijfel ook of die er ooit zijn geweest.

(Foto van internet)


Tot slot heeft ook Technics banden geproduceerd. Hier een Technics RT-60XALC.

Een chroomband van 60 minuten totale speeltijd.

Technics heeft evenals Sony van elk type een band op de markt gebracht, maar in veel mindere mate dan Sony zelf.


(Foto van internet)
Ik heb een tabel opgemaakt met alle merken en type banden die beschikbaar zouden zijn geweest.

Het is niet makkelijk informatie te vinden over de soorten banden dus moet ik het doen met wat internet mij vertellen kan. Foto's, filmpjes en verkoop van banden geven mij inzicht op de verschillende soorten.

Zou ik met de tijd nog andere types tegenkomen werk ik deze tabel bij.

Bij elke 'nieuw' uit verpakking gekomen band komt deze handige flyer. Je kunt hem aanklikken wellicht komt hij goed van pas zou je er zelf mee gaan rommelen. Hij is er in de talen Engels, Frans, Duits en Spaans.

Interesse in één van deze vertalingen, laat het dan weten op de contactpagina.

Een Elcaset bevat (zoals eerder al genoemd) de volgende belangrijke onderdelen:

 • Beweegbare Clips ter bescherming van de tape als je de band niet gebruikt.
 • Overschrijf beveiliging Dit zijn tabs die je indrukken kunt (ik kom hier straks op terug).
 • Rem Deze zorgt ervoor dat de spoelen niet kunnen bewegen buiten gebruik.

In het onderwerp 'Opnemen van muziek' ga ik nog verder in over de functies van de band.
Op de pagina reparatie van de Elcaset vertel ik ook over deze functies.

Betreffende kwaliteit, is aan de behuizing terug te zien dat er veel tijd gestoken is in het maken van een betrouwbaar medium, eentje met een groot gebruiksgemak evenals onderhoudsvriendelijk (tot zekere hoogte), vergeet niet dat we het nog steeds over een type media hebben dat slechts twee jaar op de markt is geweest!

De geluidskwaliteit wordt bepaald door het type tape dat je gebruikt, dit is terug te zien aan de kleur tape. Ferro is bruin, dit is immers ijzeroxide of roest. Een Ferro-Chroom tape is zwart van kleur. Zoals ik bij de Compact Cassette al besproken heb, des te donkerder de kleur, des te beter de kwaliteit.

Ferroband naast een Ferro-Chroomband
Ferroband naast een Ferro-Chroomband

3. Werking Elcaset recorder

Ondanks dat de Elcaset slechts twee jaar echt actief was op de markt zijn er voor dit type media vrij veel recorders uitgebracht door verschillende fabrikanten, hieronder een overzicht van een aantal modellen die op de markt verschenen zijn.

Er zijn ook nog enkele prototype's geweest, als je echt geïnteresseerd bent in de Elcaset recorders raad ik je deze Engelse website aan, deze behandelt het komen en gaan van de Elcaset evenals enkele prototype modellen die je hier op dezelfde website aantreft.

Ikzelf ben dus trots eigenaar van een Sony EL-5 Elcaset recorder uit 1976. Een 'mid-range' model uit de serie van vier recorders. We nemen even een kijkje naar de functie's die de EL-5 rijk is, deze zijn ver gelijk aan menig andere modellen.

Hierboven de niveauregelaar van het op te nemen geluid. Hoewel niet goed te zien is, is dit een tweedelige knop, De bovenste is het linker kanaal waar eronder het rechter kanaal schuil gaat.

Hier de tuimelschakelaars voor het aan of uitzetten van ruisonderdrukkingen, de linker is de MPX Filter. Deze filtert radioruis, handig voor als je opnames maakt vanaf de radio zelf.  Rechts zit de schakelaar voor Dolby B ruisonderdrukking. Deze heb ik vrijwel altijd aan staan en filtert wel degelijk een grote portie ruis. Er zit ook een indicator lamp ingebouwd.

Hier van boven naar beneden het volgende:

De hoofdschakelaar om het apparaat aan of uit te zetten, eronder een schakelaar om het apparaat in afspeelmode of opnamemode te starten door middel van een externe timer.

Daaronder de bijbehorende functie waarmee je instelt vanaf welk punt hij eventueel beginnen moet.

De teller zit daaronder en doet wat de naam zegt. Hij houdt de positie van de band bij, in Inch per seconde.

Daaronder zit de aansluiting voor een koptelefoon, over de knoppencombinatie hierboven kom ik later nog terug ze zijn vrij ingewikkeld en moet nog steeds uitzoeken hoe dit nu echt werkt.

De grote regelaar hierboven is wederom dubbel uitgevoerd, al is deze bedoeld voor het inkomende geluid vanuit een microfoon. De kleinere links is een enkele voor het uitgaande geluid naar een koptelefoon-aansluiting.

Dan is er nog de afstelling voor het type Elcaset dat je gebruiken gaat, hoewel verdeeld over zowel Bias als Equalizer gebruik je ze eigenlijk altijd in dezelfde stand, in het midden van deze schakelaars wordt dit ook duidelijk gemaakt.


Uiteraard niet te vergeten, de bediening van de band zelf. Links naar rechts:

- Achteruit spoelen
- Stop
- Start
- Vooruit spoelen
- Opnemen
- Pauze

De knoppen werken soms in combinatie met elkaar, bij het volgende onderwerp 'Opnemen van muziek' ga ik dieper in op een aantal genoemde knoppen.

Zou je, jezelf deze luxe kunnen veroorloven, de serie Elcaset van (zover ik weet) Sony komt met de mogelijkheid tot het aansluiting van een afstandsbediening, dan wel met snoer. Dit via de achterzijde.

Ikzelf heb er geen en niet nodig. De afstandsbediening lijkt op de bediening die je terug ziet op de recorder zelf. De draai en tuimelschakelaars moet je alsnog op het apparaat zelf bedienen.

Tot slot zit er op de achterkant een kleine draaiknop voor het instellen van het uitgaande volume. Handig voor als deze niet voldoet aan de verwachting.

ik heb hem zelf nog niet gebruikt, ik ben tevreden met waar hij nu op staat ingesteld. Bovendien regel ik het volume alsnog via de versterker waarop hij is aangesloten.

Op andere modellen tref je vaak nog wat extra opties aan maar dit zijn vaak luxe functies.
Tevens loop ik machine nogmaals af op de reparatiepagina van het apparaat zelf, deze is hier te vinden.


4. Opnemen van muziek

We gaan het nu hebben over het belangrijkste (en langste) onderwerp. We behandelen hier een methode van opnemen waarbij ik de computer als (digitale) bron gebruik en het geluid naar de Input van de Elcaset recorder stuur.

Deze methode is overigens voor een groot deel gelijk aan andere mogelijkheden.

Allereerst sluiten we de kabels aan. In dit geval gebruik ik een verloopstuk van RCA (Tulp) naar 3.5mm Jack, de 3.5mm Jack sluit ik normaal aan op de achterzijde van de computer bij de 'Line Out' aansluiting (deze is te herkennen aan de groene kleur). Op de foto gebruik ik de koptelefoon-aansluiting even als voorbeeld maar ik raad dit je niet aan, het geluid wordt hier namelijk anders gestuurd (aangepast naar de koptelefoon zelf).

Het is aan te raden een speciale geluidskaart in je computer te installeren voor betere geluidskwaliteit, op het moment van schrijven had ik die nog niet. (Tegenwoordig heb ik hiervoor dan ook een Media centre)

De Tulpstekkers gaan op de LINE IN van de Elcaset, onthoud, Rood is Rechts, Wit is Links

Ezelsbruggetje, als je de eerste letters neemt van de kleur en het kanaal, komen 'R'ood en 'R'echts overeen dus weet je altijd hoe je deze kabels aan moet sluiten.

Of je plakt een klein stickertje verdekt opgesteld waar het op staat ;-)

Op de computer word je sterk aangeraden de geluidsinstellingen te controleren! Ik zet de toepassingen die ik niet nodig heb op 0 en uit.

Open tijdens het opnemen ook geen applicaties zoals internet of iets dergelijks, elk geluid gaat namelijk mee in de opname. Zelfs het koppelen van een USB kan genoeg zijn!

Hoe je, je geluidsinstellingen kunt benaderen verschilt per computer en stuurprogramma, ik ga dat niet uitleggen daar heb je zoekgigant Google voor...

Bij het maken van een afspeellijst werk ik met een kladblok.

Eerst kies ik de nummers die ik mogelijk op de band wil zetten, en kopieer deze naar een aparte map, als je alle nummers selecteert en met een rechter-muisklik op Eigenschappen klikt kun je in het nieuwe venster het tabblad 'details' aanklikken, hier zie je totale afspeelduur van de gekozen nummers.

Ik zorg ervoor dat de afspeellijst langer duurt dan de totale afspeelduur van een band, zo kan ik een selectie maken van wat er op komt en wat niet.

Vervolgens open ik nummers en luister ernaar, ik maak dan een selectie van welke nummers erop komen.

Tijdens en na het maken van de selectie, schuif ik eventueel met de nummers zodat deze qua tijd netjes verdeeld zijn over beide afspeelzijdes van de band.

Als de afspeellijst af is kunnen we beginnen met de Elcaset klaar te maken voor opname.

De gebruikershandleiding van de EL-5 is bijzonder goed opgebouwd, onder het kopje 'Recording' vind je informatie over het juist instellen van de recorder. De foto is aan te klikken om uit te vergroten.

 1. De Timerfunctie, deze moet in het midden staan.
 2. De power knop, deze zet je aan (logisch).
 3. Open het deurtje van de recorder en plaats de Elcaset (nu nog niet dat behandel ik straks nog).
 4. Zet de schakelaars voor het type band op de juiste stand.
 5. activeer eventueel Dolby ruisonderdrukking.
 6. activeer de MPX filter, alleen als je een opname maken gaat vanaf de radio, laat deze anders uit staan.
 7. Reset de teller zodat deze 000 aangeeft.

We pakken nu een nieuwe Elcaset band, zorg ervoor dat de A-kant naar je toe gericht staat, dan zou de tape (door het raampje te zien) links moeten zitten en de schroeven naar boven gericht. Sony zegt dat dit de officiële A-kant is, dit lijkt niet heel bijzonder maar als je een band moet openmaken is dit wel handig aan te houden.

Druk de rem in die onderop zit en draai met een passende vinger tegelijkertijd de rechter spoel met de klok mee, hiermee trek je de band strak. Draai hem niet verder dan dat hij toelaat, je beschadigt hem makkelijk als je hem te strak zet!

Hierboven een overzicht van de overschrijf beveiliging, Deze kun je naar binnen toe drukken als je wilt voorkomen dat je een eerdere opname overschrijft. Deze kun je ook weer omhoog drukken als je opnieuw iets wilt opnemen op een band.

In dit geval moeten deze omhoog staan, anders kun je niks opnemen...

Plaats de Elcaset nu in de recorder en sluit de deur.

Op de computer stel ik het volume zo hoog mogelijk in, om dan op de recorder zelf de grens te kunnen bepalen. Elk nummer verschilt, om het geluidsniveau voor elk nummer toch juist te hebben

Tegenwoordig maak ik vooraf een lijstje waarop ik schrijf hoe hoog de volumeknop moet staan bij elk nummer, zo voorkom ik dat het geluid te hard of te zacht doorkomt tijdens opnemen.

De gebruikershandleiding vertelt nog een stukje over afstellen van je geluid in combinatie met je VU-meters.

De VU-meter gaat van -20 tot +5, het is de bedoeling dat tijdens het opnemen de VU-meters bewegen tussen de -20 en de 0. Een enkele korte piek naar +3 of +5 is niet erg want dat hoor je waarschijnlijk toch niet. 

Makkelijker gezegd dan gedaan, elk nummer is namelijk anders, de ene heeft misschien hogere pieken waar de ander weer zachter is....
 
Het is daarom handig eerst te bepalen op welk niveau je moet opnemen, je kunt een gemiddelde maken op basis van de nummers die je gebruikt. Of je kunt het opnameniveau voor elk nummer los bepalen.

Hoewel ik eerder al sprak over het strak trekken van een band, moet je hem eerst een klein stukje doorspoelen tot het witte vlak net zichtbaar is, de tape zelf mag je niet zien. Dit doe ik handmatig, door de rem in te drukken en de rechter spoel te draaien tot het vlak in beeld komt. Hierna trek je hem pas strak om 'slack' te voorkomen. Doe je dit laatste niet is er kans dat de tape vastloopt bij gebruik.

Controleer nogmaals of alle instellingen goed zijn, kijk naar de volgende dingen

 • Staat de draaiknop voor inkomend geluid juist
 • Heb je het juiste tape type ingesteld
 • Staat Dolby aan of uit
 • Staat de draaiknop van je Microfoon op 0 (zo voorkom je eventuele ruis.)
 • Staat de Elcaset met de A-kant naar je toe gericht
 • Is de tape op de band ver genoeg vooruit gespoeld (tot het witte vlak).
 • Staan overige functie's uit (zoals timer-instellingen links op het apparaat.)

Als je alles hierboven kunt afvinken wordt het nu eindelijk tijd te beginnen met opnemen.

Ik open op mijn computer de afspeellijst voor kant A en controleer daar of hij niet op 'shuffle' of herhalen staat. Ik zet de afspeellijst helemaal op het begin en op pauze.

Nu druk je met twee vingers eerst de play-knop en direct erna de record-knop in.
Je kunt van te voren ook de pauzeknop indrukken maar bij mij werkt die knop (nog) niet goed.

Zodra je beide knoppen hebt ingedrukt en je de band ziet draaien, start ik het afspelen op de computer. Al deze handelingen probeer ik zo snel mogelijk achter elkaar te doen.

Let nu goed op de VU-meters, ze moeten synchroon lopen en niet te lang boven de 0-grens komen (het rode vlak). Ook mogen ze niet te laag blijven hangen.

Ik blijf haast altijd aanwezig bij de opname, en onderbreek hem het liefst niet, ondertussen luister ik of alles goed verloopt.

Als ik een apparaat kan vertrouwen, doe ik ondertussen wat huishoudelijke taken, zolang je de muziek nog hoort spelen zou alles goed moeten zijn. Als een nummer bijna is afgelopen controleer ik de geluidsinstellingen even.

Zodra de afspeellijst klaar is, zet ik hem niet uit maar draai de knop voor het inkomende geluid rustig naar 0 en laat de band zijn opname rustig afmaken, normaal zou hij zelf uit moeten gaan als de sensor ziet dat de doorzichtige tape voorbij komt.

Door dit te doen zorg je voor een vloeiend einde, als er nog oude opnames op zouden staan overschrijf je die ook meteen, anders hoor je die bij het luisteren terug op het moment dat je  met opnemen bent gestopt.

Als je helemaal klaar bent met opnemen, kun je band eruit halen. Let er op dat de tape goed zit bij het uitnemen, dit is niet altijd het geval zoals hierboven in twee voorbeelden te zien is.

Wederom druk je nu de rem in en draai je de rechter spoel met de klok mee tot de tape weer in de behuizing zit, houd eventueel de Clip omhoog als deze de tape klemt.

De 'slack' die je eerder weg moest nemen moet er nu een beetje in blijven zitten. Zou je de Elcaset opslaan terwijl deze strak staat kan dit je tape beschadigen.

Vergeet niet om de opname beveiliging voor beide kanten in te drukken!

Omdat ik mijn opname op een nieuwe band heb gemaakt moet ik de vele stickers er nog op plakken, ik moet toegeven dat de stickers voor hun leeftijd (40+) nog goed plakken.


(een versneld filmpje van het plakken van de stickers volgt hier nog).

Op het stickervel staat een instructie van waar welke stickers komen moeten.

Omdat het voor mij ook de eerste keer is dat ik deze stickers plakken moet, kom ik er op de harde manier achter dat het verstandig is eerst de gegevens op te schrijven vóór ik de stickers opplak. Mijn handschrift is niet slecht maar als je dit moet doen op een instabiele ondergrond is dit het resultaat....

Ik ben ook linkshandig dus moet goed oppassen dat ik de boel niet uitsmeer en moet de inkt tussendoor even laten drogen.

En zo kan ik weer een Elcaset toevoegen aan de collectie. Ik baal wat van het slordige handschrift en de vegen maar zal het ermee moeten doen.

Update: Tegenwoordig neem ik muziek op een totaal andere wijze op waarbij de computer buiten beschouwing blijft. Een blog over het opnemen via deze wijze zal ik wellicht nog in de toekomst maken, een link ernaar zal dan hier verschijnen.


5. Onderhoud en afstelling

De Elcaset recorder heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig, al is het aan te raden de koppen na een aantal keer afspelen (om de 10 uur) even schoon te maken.

Hieronder nog een kort overzicht van het schoonmaken in actie.

De handleiding geeft aan dat je het apparaat in een goed geventileerde ruimte plaatsen moet uit de buurt van bronnen die warmte generen. Plaats het apparaat altijd horizontaal als je deze gebruikt, allemaal standaard regels die eigenlijk iedereen wel begrijpt, althans, hoop ik...

Interessanter is de afbeelding met het verschil tussen een schone en een wel heel erg vieze kop. Het is dus belangrijk dat je deze schoon houdt, hiermee verleng je ook de levensduur van je koppen en banden!

Afstelling zelf is haast niet nodig, enige mogelijkheid tot afstellen zit op de achterzijde, de eerder genoemde draaiknop. Binnenin de machine kun je uiteraard ook nog wat potmeters afstellen maar dit valt bij mij onder reparatie gezien je hiervoor de juiste kennis moet hebben.
Dit laatste zou ook niet nodig moeten zijn, dit is vanuit de fabriek allemaal al voor je gedaan.

Tot slot nog de pagina over problemen en oplossingen. Deze kan van pas komen als de Elcaset recorder dingen doet die niet horen te gebeuren.

Opvallend is het laatste probleem "Howling or Hum noise" Ik heb mijn Elcaset momenteel bovenop mijn versterker staan maar ervaar gelukkig dit probleem niet. Dit heeft te maken met de isolatie van zowel de Elcaset recorder als de versterker, een goedkope versterker kan slecht geïsoleerd zijn tegen statische elektriciteit, hierdoor kan het voorkomen (vooral na een tijdje aan te hebben gestaan) dat je zoemend geluid gaat horen.

Dit kun je dus oplossen door de Elcaset elders te plaatsen of je apparatuur even uit en in te schakelen. Maar verplaatsen blijft de beste oplossing.


6. Nieuwe banden aanschaffen

We komen nu toe aan het laatste onderwerp, eentje die bepalend kan zijn of je ooit begint met Elcaset of juist afziet van het hele gebeuren.

Elcaset banden zijn duur en moeilijk te krijgen! De enige bron voor banden is via tweedehands websites, Ebay om precies te zijn!

Echt nieuwe banden worden niet meer gemaakt sinds het medium geflopt is. Banden die te koop worden aangeboden kunnen gebruikt zijn maar met wat geluk tref je een partijverkoop van nieuwe banden die nog in folie of zelfs nog in de originele doos zitten!

Ik moet toegeven dat de meeste banden nog in redelijk goede staat zijn, mede omdat het medium niet lang populair is geweest.

Zoals je kunt zien, verschillen de prijzen sterk, maar het gemiddelde ligt momenteel ergens tussen de $40 en $50 per band (exclusief verzendkosten). Ik heb ze nog kunnen aanschaffen voor een gemiddelde $30 per band. De prijs is in enkele maanden dus flink gestegen. (gemiddelde prijs schatting komt uit midden 2020)

Als je naar de foto's kijkt zie je dat een enkeling de prijs sterk overdrijft. Anderen geven juist korting als je een partij koopt (wat ook de beste optie is).

Ook kun je nieuwe labels kopen voor een schappelijke prijs, maar ook hier is het raadzaam voor een partij te gaan gezien de verzendkosten weer hoog zijn.

Houd er rekening mee dat dit een momentopname is, het aanbod is momenteel (midden 2019) redelijk stabiel maar de prijzen veranderen veel.

Kijk goed naar het land waar je de banden koopt, een band uit Duitsland is goedkoper dan uit Amerika dit in verband met verzendkosten de verkoop prijzen zijn ook verschillend per land.

Voor nu moet ik nog meemaken dat er géén banden verkocht worden, maar de kans dat dit in de toekomst gebeuren gaat is aanwezig. Analoge media neemt in populariteit toe en des te meer mensen (zoals ik) deze banden kopen des te zeldzamer en duurder ze worden!

Ik hoef denk ik geen verdere voorbeelden te geven, laatst zelf nog een complete set op de kop weten te tikken, goedkoop was het niet, maar op de lange termijn zou het me kosten moeten besparen en kan ik er voorlopig weer tegenaan.


Tot slot wil ik je echt niet afschrikken, maar hier een klein overzicht van de prijzen van Elcaset recorders.... Uiteraard ook een moment opname, ik verwacht dat deze prijzen meestijgen als ze zeldzamer worden. De mijne (Sony EL-5) heb ik 'goedkoop' gescoord omdat hij niet goed werkte.

Belangrijk is dat je eerst informatie opzoekt over het medium en zijn recorders, controleer de prijzen goed en noteer ze over een periode van een maand of twee, zo kun je een gemiddelde maken van wat het totaalplaatje kosten gaat. Ik sla deze gegevens op in een tabel en werk ze bij tot ik tot aankoop overga, denk ook aan onderdelen als nieuwe riemen of knoppen, niet alle apparaten zijn direct bruikbaar!Tot zover de Sony Elcaset, een product gebouwd op kwaliteit, maar uiteindelijk een mislukking op de markt. De competitie in die tijd was hard, veel verschillende typen geluidsmedia en slechts enkelen die populair werden, de Elcaset hoorde daar niet bij.


7. Zelf insteekkaarten maken

en meer*

Nog een klein bonusonderwerp dan, sinds kort ben ik trots eigenaar van een degelijke printer. Hierdoor ben ik in staat om voor allerlei media nieuwe stickers en kaarten te printen, dus ook voor de Elcaset.

Hier de sjablonen die ik zelf gemaakt heb, dit omdat ik niet voor elke cassette meer een originele kaart heb en als ik ze nog heb zijn ze beschreven of verkleurd...

Om voor wat extra stevigheid te zorgen gebruik ik speciaal papier dat dubbel de dikte heeft van een standaard A4'tje. Ook kies ik op de computer om te printen op een zo hoog/fijn mogelijke kwaliteit, je verbruikt meer inkt maar het resultaat is het waard.

Met een papiersnijder, snijd ik de overbodige delen weg, dit geeft een beter resultaat dan knippen en is vele malen sneller. Het kan in het begin lastig zijn om alles netjes recht te snijden, maar na een een tijdje went het wel.

De ronde delen zal ik alsnog met de schaar moeten doen...

De vouwlijnen weet ik uit mijn hoofd, met een liniaal houd ik de kaart tegen waar de vouwlijn komt, eerst buig ik hem met opzet de verkeerde kant op.

Als de vouwlijnen er in zitten, buig ik de kaart weer de goede kant op en maak de vouw af.
In feite is hij nu klaar, je zou hem voor het vouwen nog kunnen invullen, maar ik ga het anders doen.

Om het plaatje compleet te maken, gebruik ik een typemachine voor het zware werk.
Mijn handschrift kan best netjes zijn, maar door mijn linkshandigheid vlek ik vaak met de inkt.

Natuurlijk moet ik goed opletten dat ik geen typefouten maak, ik heb correctielint maar dit blijf je zien.

Na het typen is de kaart wat krom getrokken maar dit kan geen kwaad.

Om het nog een beetje persoonlijk te maken, schrijf ik met een vulpen de titel, tijden en opnamedatum. Ter vergelijking de oude kaart links en de nieuwe rechts. 

Een ander verschil is dat de nieuwe kaarten niet zo glanzen als de oude, ik mis het niet. Het maakt het overigens makkelijker foto's te maken met de leeslamp erbij.

De bocht bovenin is niet helemaal hetzelfde, maar ik ben alsnog tevreden.
Ook de speciale snede in de kaart moet nog komen, ik ben mijn snijset momenteel kwijt...

Het is verstandig om de hoekjes van de kaart weg te knippen, zo is er minder kans dat de kaart kreukt als je hem in de hoes stopt.

De nieuwe insteekkaarten geven de Elcaset weer een fris uiterlijk. De kaft zelf ziet er gelukkig nog wel goed uit.

Kijk! Er komt nog meer uit de printer!

Ik ga nog een stapje verder want ik ga graag voor complete perfectie.
Op de kaft zitten namelijk ook stickers, hoewel ze niet slecht zijn, was mijn handschrift dat in het verleden wel...

De nieuwe stickers zijn anders dan de originele, maar wel van dezelfde maat.
Deze hebben voorgeschreven tekst, ik hoef ze alleen nog in te vullen.

Hier het verschil met de originele stickers.

Voor ik de stickers plak, maak ik de oude zwart, zo is er minder kans dat er straks iets van de oude sticker doorschijnt.

Ik ga zo de banden af die ik al heb opgenomen en maak ze allemaal gelijk aan elkaar.

Hier het eindresultaat.

De sjablonen voor de stickers en kaarten kunnen hieronder gedownload worden om zelf mee te kunnen knutselen.

Zoals eerder al aangegeven heeft het mijn persoonlijke voorkeur dit met dubbel dik A4 papier te doen.


Relevante pagina's: