Reparatie van:
Vaste apparaten

Op deze pagina een overzicht van de apparaten die ik onder handen heb genomen.

Moeilijkheidsgraad-index:

= Makkelijk
Geen gevaar voor jou of het materiaal waarmee je werkt.

★★ = Uitdagend
Jij loopt geen gevaar maar je materialen wel dus wees voorzichtig met wat je doet. Verwacht wat uitdaging.

★★★ = Gemiddeld
Je werkt hier met elektrische apparaten en fragiele delen, je gaat apparaten uit elkaar halen en onderzoeken. Hoewel de spanning er niet altijd op hoeft tijdens werkzaamheden is er wel kans op elektrische schokken. 

★★★★ = Moeilijk
Je gaat apparaten open testen terwijl er spanning op staat.
Er is weinig marche op beschadiging en onderdelen zijn zeldzaam, duur of niet meer te krijgen.

★★★★★ = Expertise
Snel draaiende delen, elektriciteit en metingen verrichten. Vervangen of behandelen van kleine fragiele onderdelen. Soms haast onmogelijke reparaties, begin hier pas aan als je de juiste kennis hebt, en niet bang bent je apparaat te verliezen als je een foutje maakt.


Verder is er ook een vermelding van de kosten, deze zijn gebaseerd op aan te schaffen onderdelen, deze zijn berekend op basis dat er niets kapot gaat tijdens het proces.
Aanschafkosten van het apparaat/medium zelf zijn hier niet bij inbegrepen.

Tot slot zijn sommige reparaties nog niet afgerond, de knop is dan oranje gekleurd.

Laag = €0 tot €50
Gemiddeld = €50 tot €100
Hoog = €100 of meer!

Pagina 1:

Pagina 2:


Een echte ouderwetse grammofoonspeler althans dat lijkt het op het eerste gezicht, maar schijn bedriegt!

Deze heb ik in een antiekwinkel op de kop getikt met een milde korting, hij is operationeel maar echt genieten van het geluid kan ik niet, de snelheid is niet stabiel en hij maakt veel herrie als ik hem gebruik.

Hoewel ik hem eigenlijk gekocht had voor de sier, wil ik toch kijken of ik hem weer in goede staat kan krijgen.

Tijd om hem helemaal uit elkaar te halen en op te knappen! Tevens geef ik je nog wat belangrijke informatie mee over dit specifiek type speler, waar er opvallend veel van op de markt zijn te vinden!

★★★ = Gemiddeld
Kosten: Laag


Daar staat hij weer, de Erres 3537.

Dit keer is het goed raak, een van de VU-meters heeft het begeven, het is een reparatie die niet nodig had geweest als ik zelf wat voorzichtiger had geweest.

Zelfs ik weet op het moment van het probleem niet wat ik ermee aan moet, maar uiteindelijk komt het allemaal goed.


★★★★★ = Expertise
Kosten: Laag


Daar staat hij dan eindelijk, de Sanyo RD XM1.

Een micro cassettedeck uit begin jaren 80, met de modernste snufjes die toen op de markt waren. Dolby HX, ondersteuning voor metal tape en soft touch control. Dit in een piepklein apparaat gepropt dat piepkleine bandjes speelt.

Hij werkt, maar echt goed kan ik het niet noemen. De snaren moeten namelijk vervangen worden maar makkelijk wordt die klus niet.


We zijn nog geen half jaar verder of de 8-Track recorder staat weer op de werkbank, gelukkig is het klein onderhoud. Hij speelt fantastisch maar opnemen gaat nog niet goed. Tijd om hem goed af te stellen.

Moeilijkheidsgraad:
★★★ = Moeilijk
Kosten: Laag 


De Marantz SD1000 Cassetterecorder. Gevonden in een pop-up winkel die handelt in allerlei retro apparatuur en hebbedingen. Bij de eerste test lijkt hij nog goed te werken maar kan wel een opfrisser gebruiken. Tijdens het schoonmaken kom ik er achter dat hij toch wat onderhoud gebruiken kan!Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Kosten: Laag


De Garrard Comet SP25 MKII een platenspeler uit begin jaren '70. Deze platenspeler heb ik in een kringloper op de kop weten te tikken, het schijnen degelijke spelers te zijn van Engelse makelij. Ook deze speler werkt nog na zoveel jaar, onderhoud lijkt hij nooit gehad te hebben maar is er voorzichtig wel aan toe. Tevens loop ik nog tegen een probleem waardoor ik hem niet direct kan gebruiken. Ik ga de speler onder handen nemen en moet me door rare bochten wringen om hem in mijn opstelling te kunnen gebruiken.

Moeilijkheidsgraad:
★★★ = Gemiddeld
Kosten: Laag


De Sony TC-252, een bandrecorder uit 1971. Deze is via, via bij mij terecht gekomen maar zelf had ik er geen interesse in, toeval heeft het dat een goede kennis van mij al lange tijd zocht naar dit type bandrecorder, toch heeft deze recorder duidelijk lang stilgestaan en is toe aan wat onderhoud.Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Kosten: Laag


De Pioneer JT-215A Timer. Een klein schattig apparaat met een ingebouwde 'flipklok' Je kunt dit apparaat gebruiken om je audio-apparatuur in te laten schakelen op elk gewenst moment van de dag.

Hij zou volgens de beschrijving niet werken. Daarnaast zijn er nog meer punten die ik na moet lopen dus laten we hier dan eens goed voor gaan zitten.

Moeilijkheidsgraad:
★★★★ = Moeilijk 
Kosten: Laag


De TEAC PD-H570 CD-speler. Een beest van een speler met ruimte voor 7 CD's. Hoe een CD-speler in mijn huis beland is, is een ander verhaal. Mechanisch werkt bijna alles, behalve de motor van de laser. Tijd om dat eens nader te onderzoeken.
Moeilijkheidsgraad:

★★★★ = Moeilijk
Kosten: Laag

De TEAC MD-H500i MiniDisc Recorder. Er zijn maar weinig Minidisc spelers met dit uiterlijk, Teac is er één van. Maar tijd en zwaartekracht hebben hem niet goed gedaan, kijk mee terwijl ik werk aan een meer modern snufje technologie. Waarbij een tijdelijke oplossing scheve gezichten trekt.
Het is tot op heden niet gelukt deze te repareren en heb hem nu tijdelijk opgeborgen in afwachting van...


Moeilijkheidsgraad:
★★★★ = Moeilijk
Kosten: Gemiddeld