Reparaties (pagina 2)

Moeilijkheidsgraad-index:

= Makkelijk
Geen gevaar voor jou of het materiaal waarmee je werkt.

★★ = Uitdagend
Jij loopt geen gevaar maar je materialen wel dus wees voorzichtig met wat je doet. Verwacht wat uitdaging.

★★★ = Gemiddeld
Je werkt hier met elektrische apparaten en fragiele delen, je gaat apparaten uit elkaar halen en onderzoeken. Hoewel de spanning er niet altijd op hoeft tijdens werkzaamheden is er wel kans op elektrische schokken. 

★★★★ = Moeilijk
Je gaat apparaten open testen terwijl er spanning op staat.
Er is weinig marche op beschadiging en onderdelen zijn zeldzaam, duur of niet meer te krijgen.

★★★★★ = Expertise
Snel draaiende delen, elektriciteit en metingen verrichten. Vervangen of behandelen van kleine fragiele onderdelen. Soms haast onmogelijke reparaties, begin hier pas aan als je de juiste kennis hebt, en niet bang bent je apparaat te verliezen als je een foutje maakt.


Verder is er ook een vermelding van de kosten, deze zijn gebaseerd op aan te schaffen onderdelen, deze zijn berekend op basis dat er niets kapot gaat tijdens het proces.
Aanschafkosten van het apparaat/medium zelf zijn hier niet bij inbegrepen.

Tot slot zijn sommige reparaties nog niet afgerond, de knop is dan oranje gekleurd.

Laag = €0 tot €50
Gemiddeld = €50 tot €100
Hoog = €100 of meer!De Sony WM-R202 Walkman. Al jaren jaag ik op een apparaat als deze, ze zijn zeldzaam, prijzig en in de categorie Walkmans één van de beste die je maar kunt krijgen! Veel mensen die het bandje bewust hebben meegemaakt en gebruikt, konden slechts dromen over een Walkman als deze. Nu ligt er bij mij eentje op tafel. Hij werkt, de riem is nog intact en qua uiterlijk ziet hij er nog netjes uit. De riem moet ondanks wel vervangen worden en hij heeft wat kleine kuren die ik aan moet pakken.

Moeilijkheidsgraad:
★★★ = Gemiddeld
Kosten: Laag


De Marantz SD1000 Cassetterecorder. Gevonden in een pop-up winkel die handelt in allerlei retro apparatuur en hebbedingen. Bij de eerste test lijkt hij nog goed te werken maar kan wel een opfrisser gebruiken. Tijdens het schoonmaken kom ik er achter dat hij toch wat onderhoud gebruiken kan!Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Kosten: Laag


De Garrard Comet SP25 MKII een platenspeler uit begin jaren '70. Deze platenspeler heb ik in een kringloper op de kop weten te tikken, het schijnen degelijke spelers te zijn van Engelse makelij. Ook deze speler werkt nog na zoveel jaar, onderhoud lijkt hij nooit gehad te hebben maar is er voorzichtig wel aan toe. Tevens loop ik nog tegen een probleem waardoor ik hem niet direct kan gebruiken. Ik ga de speler onder handen nemen en moet me door rare bochten wringen om hem in mijn opstelling te kunnen gebruiken.

Moeilijkheidsgraad:
★★★ = Gemiddeld
Kosten: Laag


De Sony TC-252, een bandrecorder uit 1971. Deze is via, via bij mij terecht gekomen maar zelf had ik er geen interesse in, toeval heeft het dat een goede kennis van mij al lange tijd zocht naar dit type bandrecorder, toch heeft deze recorder duidelijk lang stilgestaan en is toe aan wat onderhoud.Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Kosten: Laag


De Pioneer JT-215A Timer. Een klein schattig apparaat met een ingebouwde 'flipklok' Je kunt dit apparaat gebruiken om je audio-apparatuur in te laten schakelen op elk gewenst moment van de dag.

Hij zou volgens de beschrijving niet werken. Daarnaast zijn er nog meer punten die ik na moet lopen dus laten we hier dan eens goed voor gaan zitten.

Moeilijkheidsgraad:
★★★★ = Moeilijk 
Kosten: Laag


Wacht even, dit is geen analoog medium! Maar verdient hier toch wel een plek. Mijn trouwe oude Apple iPod Nano 6e generatie, hij is de vervanger van mijn Nano 2e generatie die zijn levensduur ver voorbij is gegaan.

Ook deze 6e generatie is ondertussen goed op leeftijd sinds zijn aanschaf in 2011, opslag is 'nu' beperkt en de batterij is ook niet meer wat het was. Zijn scherm was al langer beschadigd en laatst gaf hij de geest, maar ik heb hem terug tot leven geroepen!

Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Kosten: Laag 


De TEAC PD-H570 CD-speler. Een beest van een speler met ruimte voor 7 CD's. Hoe een CD-speler in mijn huis beland is, is een ander verhaal. Mechanisch werkt bijna alles, behalve de motor van de laser. Tijd om dat eens nader te onderzoeken.
Moeilijkheidsgraad:

★★★★ = Moeilijk
Kosten: Laag


De TEAC MD-H500i MiniDisc Recorder. Er zijn maar weinig Minidisc spelers met dit uiterlijk, Teac is er één van. Maar tijd en zwaartekracht hebben hem niet goed gedaan, kijk mee terwijl ik werk aan een meer modern snufje technologie. Waarbij een tijdelijke oplossing scheve gezichten trekt.
Het is tot op heden niet gelukt deze te repareren en heb hem nu tijdelijk opgeborgen in afwachting van...


Moeilijkheidsgraad:
★★★★ = Moeilijk
Kosten: Gemiddeld


Nieuwe (LED)lampjes voor mijn Realistic TR-882 8-Track recorder. Laatst was er een gloeilampje op de recorder uitgegloeid, als ik deze dan ga vervangen is het wijs meteen alles maar mee te nemen.


Moeilijkheidsgraad:
★★★★ = Moeilijk
Kosten: Laag


De Erres HiFi Sound Project 3537. Een prachtige cassetterecorder met uitgebreide functie's. Ik had deze aangeschaft als gereviseerd, uiteindelijk was ik degene die deze revisie uit kon voeren.


Moeilijkheidsgraad:
★★★ = Gemiddeld
Kosten: Laag