Sony TCS-370 Reparatie

09 juli 2020

Hier staat dan een wat apart type Walkman uit de serie die Sony heeft voortgebracht.
Het betreft een Walkman met opnamefuncties en ingebouwde luidspreker, bouwjaar 1984/86.


De bediening van de cassette is volledig elektronisch gestuurd. Van boven naar onder:


- Rec = Opnamefunctie, erboven zit ook een klein LED dat reageert op geluidsterkte. De microfoons zitten bovenop gemonteerd.

- Play = Speelfunctie

- Stop = Stopt alle andere op dat moment actieve functies.

- REW = Achteruit spoelen

- FF = Vooruit spoelen, zowel vooruit als achteruit spoelen kan op twee manieren, met en zonder afspeelmogelijkheid.

Onderop zit nog een knopbeveiliging, schuif je deze naar boven dan kunnen de knoppen worden ingedrukt zonder dat deze daadwerkelijk nog iets doen.

Rechts iets boven het midden zit overigens nog een Pauzeschuif.


Links zit dan nog een schuif om het deurtje te openen.Op de bovenzijde zitten de aansluitingen. één voor een externe spanningsbron, daaronder een koptelefoon-aansluiting gevolgd door een microfoon-aansluiting.


Interessant is de aanwezigheid van een tikkenteller, deze houd de stand van het bandje bij in inch per seconde (IPS).

Tot slot zit er nog een volumeregelaar op.


We krijgen hier ook nog even zicht op de twee microfoons, deze zijn dubbel uitgevoerd om stereo-opnamen mogelijk te maken.

 Op de onderzijde van het apparaat zit het batterijcompartiment, hier kunnen twee AA batterijen in. vergeet het lintje er niet achter te stoppen want het is anders niet makkelijk de achterste batterij eruit te krijgen.

Verder hebben we nog de achterzijde, waar de luidspreker zich bevindt en tot slot de andere zijkant waar nog een schakelaar zit voor het te kiezen type cassette, van Ferro (Type I) tot Metal (Type IV).

Ook kwam dit exemplaar nog met een lederen hoes. Zonder ziet hij er persoonlijk mooier uit maar ik vermoed dat hij juist door het hoesje nog in zo een nette staat verkeert. Er zitten amper krassen of gebruikssporen op. Het enige opvallende is de beschadigde groene lak op de 'play' knop.

Uiteraard gooien we de Walkman nog even door een basistest. Het is hier duidelijk te zien dat de knoppen een indirecte werking hebben op de Walkman. Ook zie je dat het afspelen en spoelen niet geheel foutloos gaat. Het apparaat heeft nieuwe riemen nodig, dus dat is waar ik naar op jacht ga.

Een kant en klare riemenset voor dit model kon ik zo snel niet vinden, dus heb gezocht naar een onderhouds-handleiding, gelukkig is die er wel. Hierbij dus wat extra specificaties.

De handleiding zit vol met informatie, hier een voorbeeld van de stand van het loopwerk.

Ook een complete demontage-handleiding is inbegrepen, dit is wel heel fijn want deze zal ik straks nodig hebben!

Maar voor nu ben ik op zoek naar deze pagina's. Hier heb je de 'exploded views' waarin alle losse onderdelen van de Walkman netjes genummerd zijn. In mijn geval zoek ik naar nummers 306 & 324. Voor nu noteer ik ze even op een post-it en scroll weer verder.

Bij elk onderdeel zit namelijk een onderdeel-nummer. Omdat ik geen riemenset kan vinden op het internet moet ik deze zelf samenstellen, het makkelijkst is dus door deze nummers door te noteren en op te zoeken op een website die onderdelen op serienummer kan leveren.

Bron: www.turntableneedles.com

Helaas kan ik slechts één van de twee riemen terugvinden via het serienummer, het geluk heeft het dat de riem die niet beschikbaar is, de riem is van de tikkenteller die het gelukkig nog goed lijkt te doen. Voor nu bestel ik de riem voor e Capstan-aandrijving. Omdat ik nog meer riemen moet bestellen voor een andere reparatie kan ik deze meteen combineren.

Voor nu is het wachten tot de riemen vanuit Amerika hier arriveren...12 augustus 2020

We zijn een maandje verder, de riem is binnen en heb in de tussentijd gezorgd voor een uitgeprinte handleiding. Mijn doel is om de Walkman volgens de instructies uit elkaar te halen.

Het is een vrij uitgebreid apparaat, vol met functies. Naar mijn verwachting zal de binnenkant volgepropt zitten met onderdelen.

De eerste stap is het uitnemen van twee schroefjes aan de zijkant.
Hierna moet het deurtje van de Walkman gedeeltelijk worden geopend om deze uit te kunnen nemen.

Je hoeft hem maar voor een klein stukje te openen, hierna kun je het deurtje recht omhoog tillen om uit te nemen.

De volgende stap is het losmaken van het scharnier van het deurtje en de Pinch Roller, laatstgenoemde hoeft er bij mij alleen niet af dus laat deze zitten.

De scharnier moet je met twee handen losmaken, eerst duw je het geheel naar links, om hem daarna op te tillen. Makkelijk is het niet, hij zit met twee assen vast aan de Walkman zelf.

Nu het achterpaneel dat kan worden weggenomen.

De achterzijde zit met drie schroefjes vast. Deze zijn hetzelfde als de eerste twee die ik heb losgeschroefd.

Het kan nog best lastig zijn de achterzijde los te krijgen van de rest, na wat friemelen kwam hij bij mij los.

Hier wordt het wat lastiger, er moeten nu ene hoop onderdelen los en uitgenomen worden.

Eerst gaan deze drie schroefjes eruit, let erop dat het middelste schroefje heel klein is, een pincet is hier aan te raden. De twee andere schroefjes verschillen ook van de rest.

Houd de drie schroeven apart van de rest.

Nu de drie schroefjes boven het bedienpaneel.

Gevolgd door het schroefje aan de andere kant op de printplaat.

Voorzichtig en met wat moeite komt het bedienpaneel in zijn geheel eruit, let er op dat er een klein veertje in zit die los kan springen. Leg het paneel ergens weg waar je er niet tegenaan stoot.

Er komt ook nog een heel klein onderdeeltje van onder het bedienpaneel tevoorschijn. Raak deze niet kwijt wordt er nog extra gezegd op de handleiding.

De schroefjes verschillen veel en zijn heel klein, het is verstandig ze vast te plakken zodat je ze straks makkelijker terug weet te plaatsen.

De binnenwand kan er nu ook worden uitgetild.

De paneel met de microfoon komt makkelijk los, een enkel schroefje en een clipje houden dit paneel op zijn plek.

De speaker kan met weinig moeite uit de behuizing worden getild maar zit met draadjes vast aan de printplaat.

Er moet nog een klein schroefje uit de printplaat voor deze omhoog getild kan worden.

Je zult nog wat plakkertjes los moeten maken voor de print echt los komt.

Hoog krijg ik de printplaat niet opgetild, met ene pincet houd ik hem even overeind om de binnenkant te bekijken. De printplaat moet met beleid behandeld worden, de kleine draadjes trek je zo kapot.

Hier een deel van het loopwerk, met de betreffende riem die ik vervangen ga.

Even vergelijken, de oude riem is duidelijk uit fatsoen en heeft zijn beste tijd wel gehad. De nieuwe klopt qua maten dus kan erin gezet worden.

Hier overigens nog de riem van de tikkenteller, deze is wel heel erg klein, maar werkt nog goed.

De riem van het loopwerk heb ik vervangen, het apparaat kan weer terug in elkaar.

Eerst gaat het microfoonpaneel er terug op en schroef deze weer vast.

Voor ik het bedienpaneel er terug op zet, plaats ik de detectieknop nog terug zoals deze hoort.

Plaats het bedienpaneel terug met de walkman op zijn kop (printplaat naar boven gericht). Gebruik hierbij eventuele een pincet. Zodra het paneel erop zit draai je het geheel om. Als alles goed zit zou de detectieknop hier uit moeten steken. test ook het schuifje eronder even.

De schroefjes kunnen er nu terug in.

vergeet ook het schroefje op de printplaat niet terug te zetten!

De klep aan de achterzijde kan er nu terug op, controleer alleen wel even of de schuifjes in de juiste stand staan. Bij voorkeur schuif je die van de Equalizer in de stand van Metal/Cr02.

Let er nog op dat er geen draadjes uitsteken bij het terugplaatsen! Het deksel zou met weinig moeite terug op zijn plek moeten klikken.

Let er nog even op dat het lint voor de batterijen goed zit, hierna kan het deksel weer vastgeschroefd worden.

Nu kan de binnenwand weer worden vastgezet.

Het terugplaatsen van de scharnier voor de deur is niet makkelijk, schuif hem er van bovenaf op en duw met de hand het scharnier wat naar links. Druk hem dan voorzichtig verder naar beneden, hetzelfde geldt voor de andere kant. Helaas is het niet makkelijker uit te leggen.

Aan het deurtje zelf zit ook ene scharnier, deze verdwijnt in de gleuf die er zit tussen de behuizing en het andere scharnier dat ik net heb teruggeplaatst.

Deze kun je er zo inschuiven, maar hij moet ook nog vast komen te zitten aan het scharnier zelf.

De deur moet zowel links als rechts vast geschoven zitten aan het scharnier, duidelijk kan ik het wederom niet uitleggen, ik zal het moeten doen met deze twee afbeeldingen...

Nu alleen nog de batterijen er in en hij is klaar voor de grote test!

Hij speelt nog niet perfect, maar vermoed dat dit puur door lange stilstand is, met wat hulp komt hij alsnog op gang. De tijd zal aanwijzen of dit probleem zichzelf oplost of dat ik hem nogmaals zou moeten nakijken.

12 augustus 2020


Gerelateerde pagina's: