Woordenlijst & Verklaringen

Welkom op de woordenlijst,

Hieronder een overzicht van vreemde en onbekende woorden die ik op de website gebruik. Veel woorden bestaan echt, sommige heb ik zelf bedacht om het lezen makkelijk te houden, ik geef dit dan ook aan.

Ik heb overigens niets gekopieerd vanuit andere websites, ik verklaar de woorden zoals ik ze begrijp, voor meer informatie over een woord adviseer ik je de zoekmachine.


A

 • Actiefoto - Hiermee verwijs ik vaak naar foto's die voor mij lastig te maken zijn, anders is het een verwijzing naar een speciale gebeurtenis.
 • Analoog - in de audiowereld wordt hiermee geluid bedoeld dat zonder hulp van digitale technieken opgeslagen en uitgelezen wordt. Zoals de groeven in een LP of magnetische coating op tape.
 • Azimuth - De lees, schrijf en wis delen van een cassettedeck. Deze leest de magnetische coating op de tape en stuurt het door voor verwerking tot hoorbaar geluid. (Worden ook wel 'kop(pen)' genoemd)

B

 • Belts - Engels voor riemen of snaren. De rubberen aandrijfriemen worden vaak gebruikt om grote afstanden tussen twee assen te overbruggen.
 • Baking - Engels voor bakken, in de audiowereld wordt hier voornamelijk het uitbakken van vocht uit tape bedoeld. Deze techniek wordt door professionals gebruikt om vochtige banden weer even gangbaar te maken. Geen permanente oplossing maar meestal genoeg om een band te digitaliseren (redden).

C

 • Capstan - Dit onderdeel vind je terug in tapedecks, dit is de as van het vliegwiel, deze drukt tijdens gebruik de tape tegen de Pinch Roller. De Capstan is een hoofdonderdeel van het transport.
 • Cartridge - Een Cartridge is een voorwerp dat in een apparaat moet worden gestoken voor gebruik van de inhoud, hierbij heeft een cartridge meestal ook een passend koppelstuk. Een cartridge steekt in sommige gevallen deels uit het apparaat bij gebruik. Het doel van een Cartridge is om de inhoud bij elkaar te houden en te beschermen. Voorbeelden zijn: Inkt-cartridge, game-cartridge & 8-Track cartridge.
 • Cassette - Een cassette is een voorwerp met hierin vaak één of meerdere spoelen met opgerolde tape. De Cassette houdt de spoelen met tape bij elkaar. In de meeste gevallen wordt een Cassette compleet in een apparaat gestopt, waarbij de spoelen door het apparaat bedient worden om de inhoud te kunnen uitlezen. De Cassette zelf heeft hiervoor ook een ingebouwd mechanisme, en is onderdeel van het transport.
 • CrO2 - Ook wel Chroom(oxide) genoemd. Dit is een type magnetische coating op tape waar muziek op kan worden opgeslagen. Chroom is één van de betere soorten coating voor tapemedia. Ook wel Type II genoemd ter onderscheid van andere type coatings.

D

 • DBX - Merknaam voor een type ruisonderdrukking dat niet zo succesvol was. 
 • Digitaal - In de audiowereld wordt hiermee geluid bedoeld dat van een digitale bron afkomstig is, oftewel niet fysiek is weggeschreven. Digitaal geluid bestaat simpelweg uit nullen en enen en wordt softwarematig ge(de)codeerd.
 • DNL/DNR - (Dynamic Noise Limiter of Reduction, wederom een type ruisonderdrukking vooral toegepast op bandrecorders van Philips.
 • Dolby - Merknaam van een type ruisonderdrukking dat wereldwijd gebruikt werd bij tapemedia.
 • Dynamisch bereik - Heeft meerdere betekenissen, in geval van geluid betekent het bereik tot hoeveel volume je kunt uitsturen uit bijvoorbeeld een versterker of hoeveel geluid een medium als cassette kan dragen en geven. Wanneer zo een uiterste grens wordt bereikt treed er vervorming van het geluid op, ruis is hier een voorbeeld van.

E


F

 • Ferro - IJzer(oxide), de magnetische coating op tape waar muziek op opgeslagen kan worden, naast Ferro zijn er nog andere (betere) soorten coatings, Ferro is de goedkoopste en meest voorkomende vorm van coating. Ferro wordt ook vaak Type I genoemd als onderscheid voor de andere type coatings.
 • FeCr - Ferro-Chroom, een verbeterde vorm van magnetische coating op tape waar muziek op wordt opgeslagen, de coating is een combinatie van Ferro en Chroom. Desondanks nooit een groot succes geworden.
  FeCr wordt ook vaak Type III genoemd als onderscheid voor andere type coatings.

G


H


I


J


K

 • Kooi van Faraday - een theoretische metalen kooi welke stoorsignalen of zwevende stromen op kan vangen, hiermee beschermt hij de delen in de kooi ongewenste geluiden en zelfs schade (wordt vaak toegepast bij walkmans van betere kwaliteit).
 • Kop(pen) - De lees, schrijf en wis delen van een cassettedeck. Deze leest de magnetische coating op de tape en stuurt het door voor verwerkign tot hoorbaar geluid. (Wordt ook wel Azimuth genoemd)

L


M

 • MPX (filter) - Soort van ruisonderdrukking voor gebruik bij het opnemen van radio-uitzendingen op tape.
 • Metal - Metal is de hoogste gradatie van magnetische coating op tape waar muziek op wordt opgeslagen. Metal tape werd en wordt soms nog eens verward met het genre 'metal'-muziek. Metal tape wordt ook wel Type IV genoemd ter onderscheid van andere type coatings.

N


O


P

 • Phono - Synoniem voor platenspeler, Phono wordt vaak gebruikt omdat het een kortere beschrijving is van hetzelfde apparaat. Vaak vind je dit woord terug op compacte schermen, of als beschrijving van een aansluiting op apparaten die samenwerken met een platenspeler, bijvoorbeeld een Versterker.
 • Pinch Roller - Deze rubberen rol vind je in tapedecks terug, de tape wordt hier tijdens gebruik tegen aan gedrukt door de Capstan. De Pinch roller is een hoofdonderdeel van het transport.
 • Plaktape - gecombineerde naam van plakband en tape... plaktape, snap je hem :-)
  Dit woord heb ik natuurlijk zelf opgemaakt.
 • Platter - Engelse benaming voor de draaitafel van een platenspeler, hierop plaats je de plaat zelf.
 • Potmeter - Voluit: 'Potentiometer'. Officiële naam voor een draaiknop met schaal van 0 tot max. Potmeters worden vaak gebruikt voor een fijne on-onderbroken afstelling, Op audioapparaten vaak terug te vinden als volumeknop.

Q


R

 • Reel - letterlijk naar het Nederlands vertaald: 'Spoel'. Hiermee worden één of twee ronde schijven bedoeld waarin, tussen of op. Een lint kan worden opgerold.
  Een spoel wordt in veel gevallen, op een machine bevestigd voor gebruik, of zit in een behuizing gemonteerd voor makkelijk gebruik. Vaak komen spoelen in tweevoud, zodat bij gebruik het lint van de ene op de andere kan worden gerold.
  Tevens is Reel to Reel, een gebruikelijke naam voor de Bandrecorder, dit om het apparaat te onderscheiden van andere Tapemedia.
 • Regulator/Regulateur - onderdeel dat de snelheid van een machine in de juiste stand/snelheid houdt. Terug te vinden op veel (oude) mechanische machines.
  Van uurwerken tot stoommachines en grammofoonspelers.
 • Riemen - De rubberen aandrijfriemen in een afspeelapparaat, deze worden vaak gebruikt om grote afstanden tussen twee assen te overbruggen. Soms ook onderdeel van het transport. Ze worden vaker snaren genoemd en in het Engels 'Belts'.

S

 • Slack - Engels voor Speling. Als een tape niet strak genoeg op een spoel wordt opgerold ontstaat er Slack, dit kan de kwaliteit van je geluid nadelig beïnvloeden of je tape kan beschadigd raken.
 • Snaren - Zie 'Riemen' hierboven
 • Spoel - Zie het woord 'Reel' hierboven...

T

 • Tape - Hiermee wordt de fysieke media bedoeld waarop zich de data bevindt, Dit is een vaak opgerolde (kunststof) lint met hierop een coating, deze coating kan door een apparaat worden beïnvloed, waarmee data op de coating kan worden geschreven, gelezen of worden gewist. Uiteraard is Tape ook een allesomvattend woord voor alles wat uit een lint bestaat waarop naar gebruik een print (afbeelding) of coating is aangebracht. Voorbeelden zijn, Plaktape, Videotape & Audiotape.
 • Track - Letterlijk vertaald 'Spoor' of 'Groef' anders ook wel een compleet muzieknummer. De laatste betekenis heeft dan ook zijn oorsprong uit de groeven in een LP en magnetische sporen van audiotape. Met een Track op Tape wordt vaak een mono-spoor bedoeld, maar soms ook twee (stereo) sporen waaruit een nummer bestaat. Media als de 8-Track is een directe verwijzing naar het aantal mono sporen dat zich op de tape bevindt.
 • Transport  - Dit is een allesomvattend woord, hiermee worden vrijwel alle bewegende delen bedoeld die direct of indirect de tape in beweging houdt.
  Voorbeelden zijn: Vliegwiel, Capstan, Pinch Roller, Riemen.
 • Type I, II, III & IV - Verschillende gradaties in magnetsiche coating op tapes waar muziek op wordt opgeslagen. Van laag naar hoog: Ferro, Chroom, Ferro-Chroom & Metal.

U


V

 • Vliegwiel - dit onderdeel vind je terug in tapedecks, dit vaak grote en zware wiel zorgt voor een stabiele snelheid bij afspelen. Hij vangt de slip op van de riemen en het centrale deel van de vliegwiel (de Capstan), komt in direct contact met de tape tijdens gebruik. Vliegwielen komen in sommige apparaten in tweevoud voor.
 • VU-meter - 'Volume Unit' Meter. Vaak een analoge meter waarop een schaalverdeling wordt weergegeven, vaak in eenheden van Decibel en/of Percentage's. De naald zelf wordt door de muziek beïnvloed en geeft dan een indicatie van het volume.

  VU-meters staan erom bekend niet altijd accuraat of actueel te zijn. Ze lopen vaak achter of geven korte pieken niet weer. Tegenwoordig gaat de voorkeur ook uit naar digitale uitlezing.

W


X


Y


Z


#